
Basisscholen zijn er sinds de uitbraak van de nieuwste griepepidemie erg druk mee; het vinden van een vervangende leerkracht. Een klas naar huis sturen is het laatste wat een school wil, maar door een afname van interesse in de Pabo enerzijds en de Wet Werk en Zekerheid anderzijds, neemt het aanbod aan vervangers af. Dit meldt het AD.
De Wet Werk en Zekerheid stelt werkgevers verplicht dat vervangers na zes invalbeurten recht hebben op een vast contract. Helen Schouenberg, directeur van basisschool De Regenboog in Woerden: “Banen die we door de krimp van het aantal kinderen helemaal niet hebben, we hebben alleen vervanging nodig". Haar school telt ruim zeshonderd leerlingen, verdeeld over 22 klassen, en met zo’n groot team is er altijd wel een leraar afwezig door ziekte, begrafenis of iets anders.
Als de regionale invalpool ontoereikend is, dan kan de school een beroep doen op de schil van invallers van de stichting waaronder de school valt. “Laatst hadden we een heel goede invaljuf, maar die kan ik dus maar zes keer inzetten." Daarnaast zorgt dit ervoor dat leerlingen veel nieuwe gezichten zien langskomen, iets wat soms op onbegrip stuit bij de ouders.
Schooldirecteuren zoeken naar nieuwe oplossingen, zoals het splitsen van klassen. Zo ligt er op de Regenboogschool per klas een lijst klaar van welke vier leerlingen in het geval van absentie van de leraar in een andere klas worden gezet. Ook gebeurt het dat directieleden een dag voor de klas staan wanneer een leraar zich ziek meldt. Ook deze oplossing is niet wenselijk, omdat er dan ander werk blijft liggen.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onlangs bekendgemaakt dat scholen tijdens een griepgolf maximaal veertien dagen onbeperkt zieke leerkrachten mogen vervangen. De onderwijsbonden benadrukken echter wel dat het een tijdelijke oplossing is, en dat de zoektocht naar een structurele oplossing door moet gaan.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids