Normal_635817379401360517-school-building-icon

Een verkenning met betrokkenen heeft geleid tot een gezamenlijk beeld over de toekomst van school- en sportgebouwen in Nieuwegein: multifunctionele gebouwen, die het hart vormen van de wijk, flexibel te gebruiken zijn voor uiteenlopende activiteiten van onderwijs, kinderopvang tot sport. Wethouder Peter Snoeren: “Scholen en sportlocaties vormen het hart van de wijk. Door hier gezamenlijk in te investeren kunnen jongeren en wijkbewoners optimaal gebruik maken van deze voorzieningen.”

Veel school- en sportgebouwen in Nieuwegein zijn toe aan groot onderhoud, renovatie, sloop en/of nieuwbouw. Dit biedt mooie kansen om beter te voorzien in de behoeften van leerlingen, leerkrachten, ouders, sporters en wijkbewoners. De komende jaren gaan gemeente en schoolbesturen investeren in deze gebouwen. Een gezamenlijke verkenning van gemeente, school- en sportbesturen, kinderopvangorganisaties en inwoners heeft geleid tot een aantal ambities.  
 
Minder locaties, betere kwaliteit
Sinds de jaren 70 is het aantal kinderen in Nieuwegein afgenomen naar nu circa 5000 basisschoolleerlingen per jaar. Dit aantal zal de komende jaren stabiel blijven. Dit betekent dat we in de toekomst met minder schoolgebouwen toekunnen. De schoolbesturen zijn van mening dat circa 12 schoolgebouwen van circa 300 - 600 leerlingen het beste is voor levensvatbare schoolgebouwen (in plaats van 21 nu). Ook het aantal sportgebouwen kan terug in aantal van 12 naar 10. De drie huidige gymnastieklokalen voldoen niet meer aan de wensen van deze tijd en kunnen worden gesloten. Wel is er nog behoefte aan een extra sportzaal.  
 
Multifunctioneel en optimaal gebruik
Bij de vernieuwing van school- en sportgebouwen liggen er kansen voor meer samenwerking tussen onderwijs, sport, kinderopvang en/of buurt. Door de gebouwen flexibel in te richten en breed toegankelijk te maken voor diverse activiteiten, kan de bezettingsgraad omhoog en kunnen de gebouwen optimaal gebruikt worden tussen 8:30 en 23:00 uur.   
 
Hoe verder?
In het voorstel aan de raad stelt het college voor om in te stemmen met de ambities en uitgangspunten van de verkenning en de volgende fasering van het traject. De uitwerking van plannen start in de wijken Vreeswijk, Fokkesteeg en Doorslag (2016-2019). Dit gebeurd in dialoog met alle betrokken partijen. Daarna volgen de wijken Batau Zuid en Noord (2018-2023) en de andere wijken (2023-2030). Tegelijkertijd start een financieel haalbaarheidsonderzoek. De plannen voor de eerste drie wijken worden samen met het financieel haalbaarheidsonderzoek eind 2016 of begin 2017 ter besluitvorming voorgelegd aan de raad. Het presidium besluit 24 mei of het onderwerp geagendeerd wordt voor de commissie en raad in juni.