Burgemeester Renate Westerlaken-Loos en Bart Engbers, vicevoorzitter van het Jeugdcultuurfonds provincie Utrecht, ondertekenden op 25 januari 2016 een samenwerkingsovereenkomst. De ondertekening vond plaats bij de RK basisschool St. Victor in Benschop, waar op dat moment de kinderen uit groep 7 en 8 een workshop ‘Schilderen op je iPad’ kregen van kunstenaar Renée Beurskens.
Kunst- en Cultuurmenu
De workshop ‘Schilderen op je iPad’ is onderdeel van het Kunst- en Cultuurmenu van Kunst Centraal.
Het Kunst- en Cultuurmenu bestaat uit twee onderdelen: In het Kunstmenu ervaren leerlingen professionele kunst. In het Cultuurprogramma ontdekken ze hun lokale culturele omgeving. Elk jaar stelt Kunst Centraal een programma samen voor alle scholen in de gemeente.
Kunstbeoefening ook buiten schooltijd
De gemeente Lopik vindt het belangrijk dat alle kinderen kunnen meedoen aan kunstbeoefening, niet alleen tijdens schooltijd maar ook in hun vrije tijd. Kinderen en jongeren die buiten schooltijd graag op muziek-, dans-, theater- of schilderles zouden willen, maar waarvan het gezin dit niet kan betalen, kunnen de lessen vanaf nu vergoed krijgen via het Jeugdcultuurfonds. Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst is het startsein gegeven voor een Jeugdcultuurfonds in Lopik.
Kinderen of jongeren kunnen soms om financiële redenen niet meedoen aan cultuuractiviteiten. Het Jeugdcultuurfonds stelt zich tot doel om kinderen van financieel minder draagkrachtige gezinnen op een snelle, effectieve en laagdrempelige manier een kans te bieden om zich te ontwikkelen op cultureel gebied.
Rabobank Foundation
Naast de gemeente Lopik ondersteunt ook de Rabobank Foundation de missie van het Jeugdcultuurfonds - het helpen van kinderen uit (kans)arme gezinnen die graag op bijvoorbeeld muziek- of dansles gaan - en draagt voor de start van het Jeugdcultuurfonds Lopik € 2.500 bij.
De cheque werd uitgereikt door Rob Klooster, Manager Marketing, Communicatie en Coöperatie van de Rabobank Utrechtse Waarden.
Zo geeft de Rabobank Foundation gestalte aan haar eigen opdracht: (Kans)arme mensen in groepsverband toegang bieden tot kansrijke netwerken. Door deel te nemen aan bijvoorbeeld muziek- of dansles krijgen kinderen en jongeren nieuwe en positieve ervaringen en groeit het zelfvertrouwen. Het verbreedt hun horizon. Door deze creatieve vermogens van kinderen te stimuleren, hebben ze in hun latere leven meer kansen.
Werkwijze
Het Jeugdcultuurfonds is er voor gezinnen in Lopik met een inkomen tot 125% van het sociaal minimum. Een kind ontvangt jaarlijks maximaal € 425. Voor ouders is er een ouderkaart (via www.allekinderendoenmee.nl). Ouders vullen hierop in aan welke culturele activiteit hun kind mee wil doen en leveren de kaart in bij iemand die op de hoogte is van de gezinssituatie. Dit kan een docent of begeleider zijn op school, een maatschappelijk werker, een huisarts of iemand van een buurtteam. Deze persoon treedt op als intermediair en verzorgt de aanvraag voor financiële ondersteuning. Ouders horen binnen drie weken of hun kind op les kan. Het Jeugdcultuurfonds rekent direct af met de cultuurinstelling waar een kind lessen volgt.
Doe mee!
Met de hulp van intermediairs en cultuurinstellingen zorgt het Jeugdcultuurfonds ervoor dat alle kinderen in de gemeente Lopik mee kunnen doen aan kunst en cultuur. Intermediairs kunnen de aanvragen aanmelden via de website allekinderendoenmee.nl, cultuuraanbieders doen dit door een
e-mail te sturen naar utrecht@jeugdcultuurfonds.nl.
Meer weten? Alle informatie over het Jeugdcultuurfonds staat op de website www.jeugdcultuurfonds.nl