Logo_jeugdcultuurfonds

Alle kinderen die graag op muziek-, dans-, of theaterles willen, moeten dit kunnen doen. Ongeacht de financiële situatie van hun ouders. Om dit mogelijk te maken, werkt de gemeente Lopik sinds 1 januari 2016 samen met het Jeugdcultuurfonds. Op maandag 25 januari om 10:30 uur is de lancering van het Jeugdcultuurfonds Lopik in de RK Basisschool St. Victor.

Jeugdcultuurfonds
Het Jeugdcultuurfonds ondersteunt kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar uit gezinnen waar niet genoeg geld is voor cultuurlessen en materialen. Kinderen kunnen met financiële ondersteuning van het Jeugdcultuurfonds lessen volgen of benodigdheden aanschaffen, zoals instrumenten, kostuums of schilderspullen. Het Jeugdcultuurfonds is actief in heel Nederland en vanaf 1 januari 2016 ook in de gemeente Lopik.
 
Lancering
De lancering van het Jeugdcultuurfonds Lopik is op maandag 25 januari om 10:30 uur. Dan ondertekenen Bart Engbers, vicevoorzitter van het Jeugdcultuurfonds provincie Utrecht, en burgemeester R.G. Westerlaken-Loos een samenwerkingsovereenkomst. De ondertekening is in RK Basisschool St. Victor, Koningin Julianasingel 1 in Benschop. Na de ondertekening geeft Kunst Centraal een workshop tekenen op de iPad.
 
Rabobank Foundation
De Rabobank Foundation draagt voor de start van het Jeugdcultuurfonds Lopik € 2.500 bij. Zo geeft de Rabobank Foundation gestalte aan haar eigen opdracht: kansarme mensen in groepsverband toegang geven tot kansrijke netwerken. Door deel te nemen aan bijvoorbeeld muziek- of dansles doen kinderen en jongeren nieuwe en positieve ervaringen op en groeit hun zelfvertrouwen. Het verbreedt hun horizon. Door nu de creativiteit van kinderen te stimuleren, hebben ze in hun latere leven meer kansen.
 
Werkwijze
Het Jeugdcultuurfonds is er voor gezinnen in Lopik met een inkomen tot 125% van het sociaal minimum. Een kind ontvangt jaarlijks maximaal € 425. Voor ouders is er een ouderkaart. Ouders vullen hierop in aan welke culturele activiteit hun kind mee wil doen en leveren de kaart in bij iemand die op de hoogte is van de gezinssituatie. Dit kan een docent of begeleider zijn op school, een maatschappelijk werker, een huisarts of iemand van een buurtteam. Deze persoon treedt op als intermediair en verzorgt de aanvraag voor financiële ondersteuning. Ouders horen binnen drie weken of hun kind op les kan. Het Jeugdcultuurfonds rekent direct af met de cultuurinstelling waar een kind lessen volgt.
 
Doe mee!
Met de hulp van intermediairs en cultuurinstellingen zorgt het Jeugdcultuurfonds ervoor dat alle kinderen in de gemeente Lopik mee kunnen doen aan kunst en cultuur. Intermediairs kunnen de aanvragen aanmelden via de website allekinderendoenmee.nl, cultuuraanbieders doen dit door een mailtje te sturen naar utrecht@jeugdcultuurfonds.nl. Meer weten? Alle informatie over het Jeugdcultuurfonds staat op de website.